Hamilelikte Oruç Tutmak Nihat Hatipoğlu | Kayıp Dualar
Loading advertisement...
Preload Image
Up next

Video title

Cancel

Hamilelikte Oruç Tutmak Nihat Hatipoğlu | Kayıp Dualar

hamilelikte oruç tutmak nihat hatipoğlu

Gebelikte oruç tutan hamileler üzerinde yapılan araştırmalarda gebelikte oruç tutmanın anne ve bebeğin sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi gösterilmemiştir.

Yapılan araştırmalarda oruç tutan hamilelerde aç kalmaya bağlı bebeklerin doğum kilolarında fark görülmemiştir.

Yapılan bir çalışmada hamilelikte oruç tutan annelerin bebeklerinde ultrasonda bebeklerin solunum hareketlerinde azalma saptanırken bu bulgu doğumda herhangi bir soruna neden olmamıştır.

Gebelikte oruç tutan annelerin bebeklerinin doğum sonrası takiplerinde fiziksel ve zeka testlerinde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır.

Yapılan çalışmalar her ne kadar rahatlatıcı olsa da ramazan ayının yaz aylarına denk geldiği dönemlerde oruç tutma süresinin uzun ve havaların sıcak olması nedeniyle durumunuzu en iyi bilen takiplerinizi yapan doktorunuza danışmalısınız.

Gebeliğin ilk 3 ayında oruç tutmak tavsiye edilmez
Gebeliğin ilk üç ayında bulantı ve kusmalar ve iştah bozukluğu görülür.Bu dönemde bebeğin organları oluştuğu için önemli bir süreçtir.Gebeliğin ilk üç ayında oruç tutmaya çalışmak işleri dahada kötüleştirebilir.

Düşük riski olan hamilelerin bol sıvı tüketmesi önerilir.Oruç tutmak olumsuz etkileyebilir.

Kanaması olan hamileleri oruç tutması tavsiye edilmez.

Gebeliğe bağlı şeker hastalığı, diyabet hastalığı durumunda oruç tutulması tavsiye edilmez.

ebeliği bağlı tansiyon yüksekliğide oruç tutmak için riskli durumlar arasındadır.

Bununla birlikte hamilelik döneminde anne adayının yeterli miktarda sıvı gıda alması hamile olamayanlara göre fazlasıyla önemlidir.Anne adayının yeterli sıvı almaması ve annenin susuz (dehidrate) kalması erken doğuma neden olabilmektedir. Aynı şekilde gebe bayanların kan şekeri diğer insanlara göre daha kolay düşme eğilimindedir , oruç sırasında uzun süre aç kalındığında bu durum gelişebilir ve bulantı, kusma, mide yanması, kabızlık gibi şikayetlerde artış görülebilir. Özellikle gebeliğinde riskli bir takım durumlar tespit edilmiş olan anne adaylarının (diabet, erken doğum tehtidi, kanama, çoğul gebelik, gelişme geriliği gibi) oruç tutmaları daha da sakıncalı olabilir. Gebelikte uzun süre aç kalmadan sık sık ve azar azar yemek yenmesi önerilir.

Lohusalık Döneminde Oruç Tutulabilir mi?
Lohusalık dönemi doğumdan sonraki 6 haftalık dönemdir. Bu dönemde kadınların oruç tutmaları dinimize göre haramdır.